Tre frågor inför årsmötet

1. Region Småland

Vi tror att regionen har en viktig roll att fylla när det gäller det nationella KFUM-byggandet, och att det finns goda exempel, främst Stockholm-Gotland, som är framgångsrika när det gäller utbildningar, kurser och nätverksbyggande mellan föreningar. Det här är områden vi känner vi borde bli bättre på, och vi ser en fungerande region som ett bra steg på vägen. Vi tror även att vi som lokal förening kan få vara med i att stärka och inspirera det nationella arbetet och utvecklingen för KFUM Sverige.

Region Småland har under lång tid inte fungerat och vi, KFUM Jönköping, har tagit på oss att göra en omstart. Regionen hade meddelat att man skulle upphöra årsskiftet 2016/2017, men av oklar anledning beslutade man att fortsätta ett år till. (Enligt stadgarna kan kan inte Riksförbundet starta eller stänga regionerna utan det är föreningarna i respektive region som ”äger” regionen). Med den historik som funnits har vi inte sett det som möjligt att ”styra om” den befintliga regionstyrelsen, utan har, med förbundsstyrelsens goda minne, inväntat en nedläggning innan vi gör en nystart.

Tanken var alltså att starta regionen årsskiftet 2017/2018. Det har dock visat sig att det finns flera regioner som inte fungerar optimalt (för att uttrycka det så) och i samband med ROM i Norrköping 2017 bifölls en motion att titta närmare på regionerna; hur de ska se ut, hur de ska arbeta och sådant.Vi sitter med i det arbetet som representanter för den icke-existerande regionen Småland.

Resultat: Vi har inte startat upp regionen, men vi är med i Riksförbundets ”utskottsarbete” kring frågan, och kommer, när riktlinjerna är klara, återuppta det praktiska arbetet att återskapa ”vår” region.

2. Ämnet Skaftögården har vi valt att kalla KFUM Next

På förra årsmötet talade vi om att vi skulle arbeta med en plan för Skaftö, och vi inledde vi ett arbete med bl a en samling i samband med Basarsamkvämet men frågan är egentligen större än Skaftögården.

Under året har ett angenämt problem blivit alltmer aktuellt; huset är fullt. När vi startade verksamheten på Ungdomens Hus hyrde vi ut mycket av lokalerna men allteftersom åren gått, har vi fyllt på med egen verksamhet och vi är nu i ett läge där vi t o m har börjat ”ta tillbaka” lokaler som fastighetsbolaget tidigare har hyrt ut. Och verksamheten fortsätter växa…. Styrelsen arbetar därför med ett större arbete där vi ser på KFUM Jönköping i framtiden. Vad vill vi göra? Vad ska vi göra? Hur ska vi göra det? Och Var ska vi vara? Hur ser vi ut om 5-10 år? Den typen av frågor.

Skaftöfrågan måste vara en del av en sådan större bild. UH, Vidablick och Skaftö. Det är ju våra ställen. Och vi behöver den större bilden, innan vi tar några andra beslut.

Under våren kommer vi föra diskussioner i grupper, på Vidablick, på Ungdomens Hus. Och på Skaftö. Efter sommaren sätter vi ihop en grupp med olika kompetenser som arbetar vidare med KFUM Jönköping, nästa steg.

3. INTUS (Internationellt arbete och utskott)

KFUM Jönköping har en lång historia av internationellt engagemang. Det är något vi vill fortsätta med, och det blev också ett uppdrag vi tog i samband med en motion på förra årsmötet, och att etablera ett ”nytt” INTUS.

Till att börja med, ett litet klarläggande. Relationen vår förening har med YMCA Chang Mai/Chang Rai är fortsatt stark, inte minst genom Evert Larssons återkommande resor och som vi får ta del av vid träffar och via resebrev (om ni inte redan gör det kan vi rekommendera att ni prenumererar på hans resebrev, där ni får en bra, och underhållande, bild av vad som händer i Chang Mai/Chang Rai och i olika djungler i Sydostasien).
Däremot har föreningen som sådan inte längre något organiserat samarbete med YMCA Chang Mai/Chang Rai.

I styrelsen har vi känt att en omstart av INTUS behöver ett ”eget” projekt, vi har utifrån det sökt på olika sätt efter en ny samarbetspartner. På vår önskelista fanns en ny kontinent och gärna fokus på kvinnor(YWCA) och ett bredare utbyte av föreningarnas medlemmar.

Vi har kontakt med YMCA-YWCA i Dar-Es-Salaam i Tanzania. De har ett intressant program med fin potential för ett spännande utbyte och samarbete i ledarträning och verksamhet.
På hemmaplan arbetar vi med att få till en grupp som vill och kan ta sig an uppgiften. Vi vet att ett åtagande av det här slaget kommer ta lite för att etablera och det är viktigt att vi alla har förutsättningarna klara för oss. Vi känner dock att det finns ett intresse av frågan och ser fram emot nästa steg.

På ett sent stadie har vi även fått en ny kontakt med Jonatan som i flera år har arbetat med internationellt utvecklingsarbete på amerikanska YMCA. Vi tror att vi där kan få kunskap och idéer som blir en stor hjälp i vårt arbete. Mer info om detta på årsmötet och framöver!

Adress: KFUM Ungdomens Hus
Huskvarnavägen 38
554 54 Jönköping
Organisationsnr: 826000-1816
Bankgiro: 545-5852
IBAN: SE6780000008150544398444
BIC/Swift: SWEDSESS
Swish: 123 494 55 23
Telefon: 036-10 05 35
Epost: info@kfum.org
Observera att vi är en, ej momspliktig, idéell förening och du kan därför inte dra av moms från våra priser.