De laddar för populär hantverksmässa

Citerat från JP 2018-10-30. Av Inger Abram Ohlsson

Foto: Här fejas det inför hantverksmässan på Vidablick. Ola Friberg, Staffan Nylander, Bertil Warell och Lars-Åke Larsson är engagerade medlemmar i KFUM.

Nu putsas det och fejas kring lägergården Vidablick. Tält ska resas och parkeringsplatser ordnas. Ett par tusen besökare väntas komma till den 21:a upplagan av hantverksmässan som bjuder på konst-, slöjd- och mathantverk.

Som vanligt under allhelgonahelgen är det hantverksmässa i Bankeryd. Den är fullbokad så fler utställare kan tyvärr inte få plats, berättar mässansvarige Ola Friberg när han visar runt på den vackert belägna KFUM-gården som nu väcks till liv trots att den egentligen gått i vintervila.

Vättern glimtar fram bakom träden och det känns lite kylslaget.

– Vi hoppas att det ska bli lite mildare till helgen. Men vi sätter också upp tält så att alla utställare har tak överhuvudet. En del utställare har ju sin plats inomhus, säger Ola Friberg.

Välkänd mässa

Mässan är väl inarbetad i bygden och många utställare kommer tillbaka år från år. Utbudet är också till stor del traditionellt med korv, lax, ostkakor, ost, honung och bröd. Men också konsthantverk som keramik, textilt som tovat, sytt och stickat. En och annan tomte och halmslöjd kan man nog också räkna med.

– Vi har också lotterier och servering av enklare maträtter och hembakat fika.

För barn och ungdom

Det är KFUM som står bakom mässan och ett 50-tal volontärer engagerar sig ideellt på olika sätt.

– Det vi får in i pengar går till nationellt och internationellt barn- och ungdomsarbete. Det har vi gjort i många år och det känns väldigt bra, säger Ola Friberg.

Den som vill kan prova bågskytte och ponnyridning och räddningstjänsten ska visa upp sig. För första gången är Habo modellflygklubb med och bjuder på uppvisning med sina modellflyg.

En del nytt

– Annat nytt är att Gunnar Andersson, som är känd från teatersammanhang, ska intervjua en del utställare så de får presentera sig och sitt arbete för besökarna.

En som intervjuas är Andrea Brändström från Hovslätt som vann tävlingen Hela Sverige bakar. Hon är en av utställarna och visar sin bakhantverk och säljer sin bok.

– Vi vill förnya för besökarna och också ha något aktuellt som dragplåster och Andrea Brändströms tårtor passar bra i vårt koncept, säger Ola Friberg.

Adress: KFUM Ungdomens Hus
Huskvarnavägen 38
554 54 Jönköping
Organisationsnr: 826000-1816
Bankgiro: 545-5852
IBAN: SE6780000008150544398444
BIC/Swift: SWEDSESS
Swish: 123 494 55 23
Telefon: 036-10 05 35
Epost: info@kfum.org
Observera att vi är en, ej momspliktig, idéell förening och du kan därför inte dra av moms från våra priser.