Kidsvolley – världens bästa sport för barn

Vill du börja spela med oss? Anmäl dig här eller kika bara in på någon av våra träningar.

Höstterminen 2019 startar vecka 38

Kidsvolley level 1-2, torsdagar 18:00-19:00, söndagar 16:00-17:00, KFUM
Fyrmanna level 3-4, torsdagar 18:00-19:00, söndagar 17:00-17:00, KFUM
Fyrmanna level 5-6, torsdagar 19:00-20:00, söndagar 17:00-18:30, KFUM

Nedanstående är hämtat från Habo Wolleys tidskrift ”Sideout”

Vadå världens bästa sport för barn?
Volleyboll kan ju inte ens spelas av barn,det är alldeles för svårt!
Kommentaren är vanlig och fullt förståelig,volleyboll är svårt. Därför togs nya spelformer fram för några år sedan för att underlätta framförallt för barn, men även för nybörjare i alla åldrar. Iden kom från Danmark, och plockades upp i Sverige för drygt 10 år sedan. Habo Wolley har sedan varit starkt bidragande i vidareutvecklingen av spelformerna, och nu används de brett i volleyboll-Sverige för att få fler att upptäcka vår roliga sport.

Vadå olika spelformer, volleyboll är väl volleyboll?
Absolut, seniorvolleyboll spelas på ett visst sätt, med sex spelare på plan, varje spelare med en specifik uppgift och position på banan. Det är ett fantastiskt spel, men också ganska komplicerat. Och svårt, som sagt. Lösningen blev Kidsvolley. Kidsvolley riktar sig till barn i åldrar 6-10 år, och erbjuder tre olika nivåer. Eller levels som det kallas, mest för att det låter lite häftigare. Planen är krympt till en badmintonplan, nätet har sänkts till två meter, och antalet spelare är bara fyra. I level 1 kastas bollen över nät, där en spelare i andra laget fångar bollen. Samma person kastar tillbaka bollen igen, samtidigt som alla roterar ett steg på planen för att komma på en ny plats. Man vinner när bollen hamnar i golvet på motståndarsidan. Från sidan ser det otroligt rörigt ut, men barnen älskar det och går in för att vinna varje boll med liv och lust!
För varje level ökas svårighetsgraden. I level 2 sätts spelet igång med en riktig serve istället för kast. I level 3 får man poäng om man slår ett riktigt volleybollslag till en kompis i laget innan kompisen kastar över bollen.

Ok, man leker istället för att spela volleyboll, men världens bästa sport?
Ja, vi hävdar ofta att Kidsvolley är världens bästa sport för barn. Det kan säkert diskuteras, men Habo Wolley upplever i alla fall att Kidsvolley ger oss verktyg att ge alla barn en chans att ha roligt, oavsett ålder och nivå. Vi listar lite bra grejer:

  • Alla är med
    Laget innehåller bara fyra spelare och helst ingen avbytare, vilket gör att alla deltar i spelet. Ska sex spelare åka på cup delar vi hellre in dem i två lag med tre spelare i varje, istället för ett stort lag. Mycket roligare att spela mycket än att stå vid sidan och titta på.
  • Ständig rörelse
    Eftersom man roterar varje gång man kastat över bollen så blir man aldrig stillastående. Dessutom gör det att alla får vara på alla platser, och ingen spelare kan ta över och göra allt själv.

Viktigare med rätt nivå än rätt ålder
Spelaren väljer själv nivå när det är dags för cup. Åldersindelningarna är helt skippade i Kidsvolley, man väljer den svårighetsgrad som passar bäst. Detta gör att man kan möta spelare som är flera år yngre eller äldre, men ungefär lika duktiga. Eftersom ett nät skiljer lagen åt blir den fysiska skillnaden mindre betydelsefull.

Räkna poäng, men glöm resultatet
Den ständiga frågan i barnidrott nuförtiden, räkna poäng eller inte. I Kidsvolley räknar vi poäng i matcherna, barnen älskar att tävla och varje match är på liv och död. Men, matcherna är korta, 10-15 minuter, och nästa match börjar tre minuter senare. När cupen är slut får alla deltagare medalj under stort pompa och ståt. Poängen: kämpa för att vinna matchen, men lägg ingen vikt på resultatet. Inga tabeller, ingen fördel eller nackdel av att förlora en match. Detta tar bort alla incitament till toppning och selektering, och det är nog egentligen det debatten handlar om.

Efter Kidsvolley, vad händer då?
Efter level 1 till 3 i Kidsvolley följer level 4 till 7 i Fyrmannavolleyboll. Dessa spelas på fullstor plan, men fortfarande med bara fyra spelare på plan. Fyrmanna liknar mer vanlig volleyboll, men även här görs olika åtgärder för att underlätta. I level 4 till 6 tillåts en studs i golvet (ja, studs i volleyboll, det är inte klokt), och i level 4 får andraslaget ersättas av att spelaren istället fångar bollen och kastar en passning. Åtgärderna är väldigt spelfrämjande, och alla volleybollföräldrar kan nog intyga att det kan vara minst lika underhållande att titta på en match i fyrmanna som en seniormatch.
I level 7 används ingen studs, dvs volleyboll som vanligt. Här tvingas spelarna lära sig tempot som krävs när bollen inte får studsa eller fångas, men utan att behöva bekymra sig om all den taktik som kommer in i sexmannavolleyboll senare. Lite som att först lära sig hålla balansen på en springcykel, för att senare lära sig även att trampa på en riktig cykel. En sak i taget, och ni förstår liknelsen

// Martin Joelsson

Adress: KFUM Ungdomens Hus
Huskvarnavägen 38
554 54 Jönköping
Organisationsnr: 826000-1816
Bankgiro: 545-5852
IBAN: SE6780000008150544398444
BIC/Swift: SWEDSESS
Swish: 123 494 55 23
Telefon: 036-10 05 35
Epost: info@kfum.org
Observera att vi är en, ej momspliktig, idéell förening och du kan därför inte dra av moms från våra priser.