Luffarschack

Du vet väl vad luffarschack är?

Det är spelet som i Sverige sedan gammalt spelas på rutat papper med kryss och ringar och den som först får fem i rad vinner. Emellertid har vi övergått till den internationella sedvänjan att spela på ett bräde med vita och svarta stenar.
Vi har också antagit en del tilläggsregler utstuderade framför allt i Japan för att jämna ut spelet som har det internationella namnet Renju.

Om man spelar med de enkla fria reglerna kan faktiskt den som börjar alltid vinna vid rätt spel. Det finns ett avancerat bevis med hjälp av datorer i en pdf-fil. Men studera inte detta bevis. Kom istället till klubben så förklarar vi.
Om du måste stilla din nyfikenhet omedelbart så har Stockholmsklubben publicerat de nuvarande reglerna på svenska.

Det finns också att hämta på nätet en nybörjarbok på engelska ”Renju for Beginners”. Boken hämtas som en zip-fil från Alexander Nosovskys webplats.

Varför spelar man Renju?

Man får deltaga i många roliga tävlingar vid klubbträffarna men också vid helgresor för spel på andra orter. Samtidigt som man har roligt så lär man sig att utveckla sitt tänkande. Man får lära sig att fatta snabba beslut med bristfälligt beslutsunderlag men man får också lära sig att analysera och tänka strategiskt och mer långsiktigt. Man får lära sig att ibland vinner man men ibland så förlorar man.

Eftersom vi inte är så stora så får man även om man inte är bland de allra bästa chansen att träffa andra spelare från andra kulturer i världen. Hos oss är ingen för gammal eller för ung och inget kön kan påstå sig vara diskriminerat.

I Jönköping har man en särskild fördel som medlem genom att flera av våra spelare har mycket stor erfarenhet och man kan därför få en mycket gedigen handledning.

Läs mer om sektionen på deras egen hemsida!

Adress: KFUM Ungdomens Hus
Huskvarnavägen 38
554 54 Jönköping
Organisationsnr: 826000-1816
Bankgiro: 545-5852
IBAN: SE6780000008150544398444
BIC/Swift: SWEDSESS
Swish: 123 494 55 23
Telefon: 036-10 05 35
Epost: info@kfum.org
Observera att vi är en, ej momspliktig, idéell förening och du kan därför inte dra av moms från våra priser.